OVAKO BI IZGLEDAO POČETAK KRAJA: Prvi projektil bi krenuo sa Dalekog istoka, a 72 minuta bi nas delilo od NUKELARNE KATASTROFE

OVAKO BI IZGLEDAO POČETAK KRAJA: Prvi projektil bi krenuo sa Dalekog istoka, a 72 minuta bi nas delilo od NUKELARNE KATASTROFE

Eni Džejkobsen, autorica sedam knjiga o nacionalnoj bezbednosti, u svom najnovijem delu “Nuklearni rat: Scenario”, iznela je detaljan fiktivni scenario globalnog nuklearnog sukoba koji bi se odigrao u roku od 72 minuta, od prvog lansiranja projektila do potpunog uništenja sveta.

Prema njenom scenariju, Severna Koreja bi lansirala interkontinentalni balistički projektil na Pentagon, a zatim bi SAD uzvratile lansiranjem više od 80 projektila na različite mete u Severnoj Koreji. Ovaj scenario je delimično zasnovan na javnim izvorima i dokumentima, uključujući nedavno deklasifikovane informacije.

Džejkobsenova ističe da bi predsednik SAD imao svega šest minuta da donese odluku o odgovoru na napad, dok se evakuiše iz Bele kuće. Ovaj brzi odgovor bi uključivao lansiranje američkih projektila, koji bi, prema scenariju, morali preleteti preko Rusije, što bi izazvalo dodatnu napetost i rizike.

Iako je ova knjiga fiktivna, Džejkobsenova koristi činjeničnu osnovu i istraživački rad kako bi iznela moguće scenarije nuklearnog rata. Neki stručnjaci su kritikovali neke od pretpostavki u njenom scenariju, ali ona tvrdi da je oslanjala na različite izvore i analize kako bi podržala svoje tvrdnje.

U vreme kada se knjiga pojavila, tenzije između velikih nuklearnih sila, poput SAD-a i Rusije, bile su povećane, a Džejkobsenova veruje da je važno razmišljati o posledicama nuklearnog sukoba kako bi se izbegla katastrofa.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *