DR MILOŠEVIĆ POSTAVIO PITANJE NEBINARNOJ OSOBI, NASTAO MUK: “Da li vama treba ginekolog ili urolog?” Umešala se i voditeljka

DR MILOŠEVIĆ POSTAVIO PITANJE NEBINARNOJ OSOBI, NASTAO MUK: “Da li vama treba ginekolog ili urolog?” Umešala se i voditeljka

Nebinarne osobe su osobe čiji identitet roda ne odgovara striktno muškom ili ženskom polu. One mogu sebe identifikovati kao muškarce, žene, ili nešto između ili izvan tog binarnog sistema. Tačan broj nebinarnih osoba u Srbiji nije precizno poznat, ali se smatra da postoji značajan broj ljudi koji se identifikuju na taj način.

Valerian Savić

Što se tiče označavanja roda kao “X” u dokumentima, nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, omogućavaju tu opciju. Međutim, u Srbiji trenutno nije regulisano priznavanje roda kao “X” u zvaničnim dokumentima.

Rasprava koja je vođena u emisiji “Jutro” na Prvoj televiziji pokazuje kompleksnost razumevanja i priznavanja iskustava nebinarnih osoba u medicini i društvu. Doktor Vanja Milošević postavio je pitanje o tome kojoj specijalnosti bi se nebinarne osobe obratile za medicinsku pomoć, dok je Valerian Savić istakao važnost pružanja podrške i razumevanja bez obzira na identitet roda.

Vanja Milošević

Ova diskusija ukazuje na potrebu za daljim obrazovanjem i osvešćivanjem u medicinskoj zajednici i društvu kako bi se osiguralo da se nebinarne osobe tretiraju s poštovanjem i dobiju adekvatnu medicinsku negu koja odgovara njihovim potrebama.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *