PAŽNJA, SAHARSKI PESAK I PRAŠINA STIŽU U SRBIJU: Bićemo na udaru PRLJAVE KIŠE, evo kad dolazi veliko NEVREME!

PAŽNJA, SAHARSKI PESAK I PRAŠINA STIŽU U SRBIJU: Bićemo na udaru PRLJAVE KIŠE, evo kad dolazi veliko NEVREME!

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, prvi ovog leta, što dovodi do veoma visokih temperatura. Iako su ove temperature uobičajene za ovo doba godine, vreme je izuzetno toplo. U Beogradu, na primer, temperature dostižu 32°C, dok u drugim delovima zemlje variraju do 34°C. Veći deo zemlje ima sunčano vreme sa prisustvom oblaka.

vreme, grmljavina, nevreme, kiša

Na području jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, prisutna je topla vazdušna masa koja dolazi sa severa Afrike, dok su severni, zapadni i jugozapadni delovi pod uticajem hladnijeg vazduha iz Atlantika. Ova kontrastna vremenska situacija može dovesti do formiranja snažnih grmljavinskih oluja i nepogoda duž frontalne zone koja razdvaja ove dve vazdušne mase.

U popodnevnim časovima, u brdsko-planinskim predelima i na jugozapadu Srbije, moguće su lokalne grmljavinske oluje. Tokom noći, očekuje se mogućnost kišnih padavina u Vojvodini. U narednim danima, nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom nastavlja se na severu i zapadu Srbije, dok će na jugu i istoku zemlje ostati veoma toplo.

Sahara, pustinja, pesak

Pored visokih temperatura i vremenskih promena, u atmosferi iznad Srbije moguće je prisustvo čestica pustinjskog peska iz Sahare. Ova prirodna pojava, retka za ovo doba godine, može dovesti do prljave kiše i zamućenja atmosfere. Međutim, očekuje se da će atmosfera biti pročišćena od peska tokom narednih dana, posebno na severu i zapadu zemlje.

pesak iz Sahare, kiša, prljava kiša

Uz visoke temperature i promenljivo vreme, postoji mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih oluja sa jakim gromovima, gradom i obilnim pljuskovima. Stabilizacija vremena se očekuje od petka.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *