SAVETI DR ČUBRILA ZA BRZO PRAŽNJENJE CREVA: “Pred spavanje pojedite ovu voćku i ona će očistiti creva kao buldožer”

SAVETI DR ČUBRILA ZA BRZO PRAŽNJENJE CREVA: “Pred spavanje pojedite ovu voćku i ona će očistiti creva kao buldožer”

Doktor Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, nedavno je razvejao nekoliko zabluda vezanih za detoksikaciju u emisiji RTS Ordinacija.

Dr Dejan Čubrilo

Prema njegovim rečima, detoksikacija je danas popularna moda, ali on je protiv brzih “detoks” dijeta koje traju samo nekoliko dana ili postova bez hrane. Umesto toga, ističe da detoksikacija treba da bude sistematski proces koji uključuje pravilno varenje hrane. Kada se hrana ne vari kako treba, mogu se javiti različite nepravilnosti, a mikroorganizmi, poput bakterija i gljivica, mogu se razmnožavati.

Čaj, Čaj od đumbira, Đumbir, Med

Kada je reč o masnoj jetri i povišenom holesterolu, Čubrilo objašnjava da povišen nivo insulina može doprineti stvaranju masnoće u jetri, što dalje može dovesti do povišenja holesterola. On naglašava da holesterol ne dolazi direktno iz hrane, već se uglavnom stvara u jetri pod uticajem insulina.

Dr Dejan Čubrilo

Kada je u pitanju prihvatljiva granica holesterola, Čubrilo kaže da nivo od 6 ne treba smatrati tragedijom, ali ističe važnost izbegavanja stimulacije proizvodnje holesterola. Preporučuje unos antioksidanasa putem voća i povrća u malim količinama.

Što se tiče sokova za detoksikaciju, Čubrilo upozorava da sokovi bez vlakana mogu izazvati nagli skok insulina i blokirati topljenje masnoća. Preporučuje unošenje voća i povrća sa vlaknima radi stabilizacije nivoa insulina.

Zabranjene namirnice tokom detoksikacije, prema Čubrilovim savetima, uključuju masti, mleko, mlečne proizvode i jaja. Umesto toga, preporučuje se ishrana koja je lagana za varenje i ne opterećuje jetru.

Ključ uspešne detoksikacije, prema Čubrilu, leži u poboljšanju funkcionisanja creva i metabolizma. Preporučuje unošenje antioksidanasa putem voća i povrća, kao i konzumiranje urmi ili smokvi pre spavanja radi čišćenja creva i žuči.

Čubrilove izjave o detoksikaciji su izazvale veliku pažnju javnosti i postale predmet interesovanja mnogih koji se bave zdravim načinom života.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *