Kusturica ga spasao bede, a zbog njegove životne priče Juga je plakala: Niko nije zaslužio kraj kakav je dočekao Saša

Kusturica ga spasao bede, a zbog njegove životne priče Juga je plakala: Niko nije zaslužio kraj kakav je dočekao Saša

Aleksandar Saša Zurovac je postao poznat po ulozi Vlade Klikera u Kusturičinom filmu “Sećaš li se Doli Bel?”. Rođen je 1948. u Mostaru, a sa 12 godina se preselio sa porodicom u Sarajevo. Počeo je svoju glumačku karijeru s režiserom Tomom Janjićem na filmu “Glineni golub” 1966. godine.

Zurovac je u jednom intervjuu opisao svoje iskustvo rada sa Kusturicom. Rekao je da ga je Kusturica primetio u prethodnom filmu i odmah ga angažovao za ulogu u “Sećaš li se Doli Bel?”. Zurovac je istakao da je već znao svoju ulogu napamet jer je marljivo vežbao kod kuće, te da mu Kusturica nije morao davati mnogo uputstava.

Nakon uspeha filma, Zurovac je postao prepoznatljiv lik na ulici, ljudi su mu često plaćali piće, a i sam je pevao u filmu. Međutim, 1988. godine njegov život se promenio nakon smrti majke. To je bio težak udarac za njega, nakon čega je život krenuo nizbrdo.

Aleksandar Saša Zurovac

Koliko je teško pogođen majčinim gubitkom, govori činjenica da je smešten u Socijalno-medicinsku ustanovu Jakeš, gde je proveo vreme u Garevcu. Tu ga je zadesio i rat. Kasnije je otišao u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići kod Fojnice, gde je i preminuo 2016. godine u 69. godini života.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *