Nećete vjerovati šta se koristi kao gnojivo za biljke: Za ovo niste čuli sigurno

Nećete vjerovati šta se koristi kao gnojivo za biljke: Za ovo niste čuli sigurno

Čaša mlijeka za bebu, čaša mlijeka za macu i čaša mlijeka za biljke! Mlijeko, osim što je važno za prehranu ljudi i životinja, može biti i korisno u vrtu. Zaista, mlijeko se može koristiti kao sredstvo za zaštitu i gnojidbu različitog bilja!

Mlijeko je bogato hranjivim tvarima koje potiču normalan rast biljaka i poboljšavaju njihov imunitet, uključujući kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, željezo i druge. Osim toga, mlijeko sadrži mliječni šećer, odnosno laktozu, koju kukci ne mogu probaviti, te na taj način štiti biljke od štetnika. Kravlje mlijeko se najčešće koristi kao sredstvo za zaštitu biljaka od patogenih mikroorganizama, kao prirodno gnojivo i biostimulator.

Postupak zaštite biljaka mlijekom uključuje prskanje biljaka mliječnom otopinom, koja stvara tanki film na površini biljaka, štiteći ih od patogenih mikroorganizama. Visoka koncentracija kalija u mlijeku čini ga posebno učinkovitim za zaštitu povrća tijekom cvatnje, posebno paradajza ili paprike.

Da biste pripremili mliječnu otopinu za zaštitu biljaka, mlijeko se razrjeđuje vodom u omjeru 1:10. Možete koristiti čistu bočicu s raspršivačem za prskanje, a dodavanje sode bikarbone otopini može dodatno poboljšati njezinu učinkovitost, posebno za zaštitu krompira od krompirove zlatice. Važno je napomenuti da se mlijeko u čistom obliku ne smije koristiti preventivno za biljke.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *