Šta nikad ne smijete da bacate u WC šolju, a mnogi to rade: Ove stvari začepit će cijevi

Šta nikad ne smijete da bacate u WC šolju, a mnogi to rade: Ove stvari začepit će cijevi

Iako mnogi ljudi često bacaju različite predmete u WC šolju, postoji niz stvari koje nikako ne bi trebalo tamo bacati, jer mogu izazvati začepljenja i oštetiti odvodne sisteme. Naime, predmeti poput vlažnih maramica, papirnih ubrusa, uložaka i tampona, pamučnih štapića i loptica, vata, zavoja, kondoma, lijekova, ulja i masnoća, cigareta te čak i busena dlaka ne bi smjeli završiti u WC šolji.

Ovi predmeti se ne raspadaju lako i mogu uzrokovati ozbiljne probleme u cijevima i sistemima za obradu otpadnih voda. Primjerice, vlažne maramice, papirni ubrusi i higijenski proizvodi neće se raspasti kao toaletni papir, već se mogu nakupiti i začepiti cijevi. Slično tome, pamučni proizvodi, kondomi i čak i cigarete sadrže materijale koji se teško razgrađuju i mogu uzrokovati kontaminaciju vode.

Stoga je važno koristiti odgovarajući način odlaganja otpada, kao što su smeće ili posebne posude za odlaganje nekih predmeta poput lijekova. Time se ne samo sprječava začepljenje cijevi i oštećenje sistema za obradu otpadnih voda, već se i čuva okoliš od mogućih štetnih posljedica.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *