Otkrivena nova planeta slična Zemlji, nazvali je po čuvenom biskvitu

Otkrivena nova planeta slična Zemlji, nazvali je po čuvenom biskvitu

Nedavno otkriće planete veličine Zemlje nazvane Spekulas (Speculoos-3 b) privuklo je pažnju naučne zajednice. Naučnici sa Univerziteta u Liježu su zaslužni za ovo otkriće, nazvavši je po poznatom biskvitu koji se često servira uz kafu ili čaj.

Spekulas je egzoplaneta udaljena više od 50 svetlosnih godina od Zemlje, što je relativno blizu imajući u vidu veličinu Mlečnog puta. Ova planeta je druga otkrivena van Sunčevog sistema, a orbitira oko veoma hladne i male zvezde poznate kao “crveni patuljak”. Njena orbita oko zvezde traje svega 17 sati.

Naučnici su primetili da je jedan deo planete uvek osvetljen, dok je drugi uvek u tami, zbog stalne rotacije oko zvezde. Verovatno je da Spekulas-3 b nema atmosferu, s obzirom na blizinu svoje zvezde, što je čini izloženom visokoenergetskom zračenju. Iako su takvi uslovi neprijateljski za život kakav poznajemo, dalja istraživanja će otkriti više detalja.

Naziv “Speculoos” zapravo je skraćenica na engleskom jeziku za “Search for Planets Eclipsing Ultracool Stars”, što se odnosi na projekat pokrenut od strane Univerziteta u Liježu 2019. godine, koji ima za cilj otkrivanje egzoplaneta koje orbitiraju oko najhladnijih i najmanjih zvezda.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *