MALI, ALI BITNI SIGNALI: Znate li zašto vam vaš pas namiguje

MALI, ALI BITNI SIGNALI: Znate li zašto vam vaš pas namiguje

Postoji nekoliko razloga zašto psi namiguju, a oni mogu biti povezani s traženjem pažnje ili čak ukazivati na zdravstvene probleme. Studije su pokazale da psi pažljivo prate svoje vlasnike i reagiraju na njihove znakove, pa namigivanje može biti način komunikacije s njima.

Veterinarski konsultant Megan Konrad objašnjava da namigivanje pasa može imati različita značenja, od izražavanja naklonosti do traženja pažnje ili oponašanja ponašanja vlasnika. Također, pas može namigivati kako bi komunicirao s vama ili pokazao interesovanje.

Važno je obratiti pažnju na govor tijela psa, kao što su podignut rep i uspravne uši, što može ukazivati na interesovanje ili traženje pažnje.

Ipak, ako primijetite često namigivanje, posebno s istim okom, to može biti znak da nešto nije u redu. Psi mogu namigivati ako osjećaju bol, nelagodu ili su izloženi prašini, prljavštini ili infekciji oka. U takvim slučajevima, važno je posjetiti veterinara radi pregleda i eventualnog liječenja.

Uglavnom, namigivanje je normalno ponašanje kod pasa, ali ako primijetite bilo kakve promjene ili znakove nelagode, važno je reagovati i potražiti stručnu pomoć.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *