EVO KADA TANTRUMI DOVODE DO POTEŠKOĆA U RAZVOJU

EVO KADA TANTRUMI DOVODE DO POTEŠKOĆA U RAZVOJU

Najučinkovitiji način reagiranja kada mladić ima napadaj bijesa i kada je to znak opomene, otkriva stručnjak za skrbnike.

Nagle promjene raspoloženja poznate kao napadi bijesa ili bijesa normalan su dio odrastanja. Stručnjaci pokazuju da 90% mladih prolazi kroz ovu fazu, a ono što je značajno je uočiti bijes i reagirati na ispravan način.

Roditelje može jako uznemiriti kada se njihovo dijete baci na tlo ili udari glavom o različite površine. Ipak, važno je razumjeti kako utišati dijete.

Stručnjakinja za odgoj Tatjana Javorina objasnila je svojim neformalnim zajednicama zašto dolazi do grčeva i kada je to znak skrbnicima da budu na oprezu.

– Zato što se djeca ne mogu drugačije izraziti. Roditelji također trebaju biti svjesni da su napadi bijesa i emocionalna disregulacija normalne razvojne prekretnice koje djeca trebaju postići. Naravno, kod neke je djece ova faza intenzivnija, a ti su se napadi bijesa često događali. Kod nekih mladih ljudi prolaze kroz plač ili neku drugu tihu okolnost. Djeca koja imaju sklonost bacati se na tlo, vrištati, plakati, udarati ili raditi slične stvari trebaju prestati s navršenih tri godine. Je li tada, u tom trenutku, formativno očekivano da dijete treba dominirati kako se nositi s negativnim nadgradnjama koje može osjetiti ili kako smisliti kako prenijeti kada može bez nečega – smislila je Tatjana i dodala kako bi skrbnici trebali odgovor:

– Ako vaše dijete nakon treće godine nastavi komunicirati s vama na ovaj način, vi kao roditelj trebali biste nešto poduzeti da to zaustavite. Trebali biste naučiti dijete što učiniti u takvim situacijama jer plač, bacanje i udaranje nakon treće godine mogu uzrokovati probleme u njegovom razvoju.

Pet “zlatnih” pravila za kontrolu djetetove ljutnje Ugledna pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karaka objašnjava što roditelji trebaju izbjegavati kada im dijete ima napad bijesa. Ističe da iako trebamo postaviti granice, djetetu se mora dopustiti da izrazi ljutnju.

Ne vičite na dijete jer to ne ide. Nemojte im se smijati jer se zbog toga osjećaju loše. Nemojte ih oponašati ili im se rugati jer se tako uče rugati drugoj djeci. Nemojte ih kažnjavati jer kasnije u životu mogu sakriti svoje osjećaje. Ne dajte im nagradu za prestanak jer tako uče manipulirati drugim ljudima.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *