DEVOJČICA VRIŠTALA OD BOLOVA NA PLAŽI U GRČKOJ, IMA TEŠKE OPEKOTINE: Oprez, ovo može da se desi svakom, lečenje traje čak 6 meseci

DEVOJČICA VRIŠTALA OD BOLOVA NA PLAŽI U GRČKOJ, IMA TEŠKE OPEKOTINE: Oprez, ovo može da se desi svakom, lečenje traje čak 6 meseci

Četvorogodišnja devojčica, koja je letujući sa roditeljima na plaži Agios Georgios Pelasgias u Ftiotidi, doživela je bolan susret sa meduzom koji će dugo pamtiti. Dok se igrala u moru, dete je došlo u kontakt sa meduzom i zadobilo ozbiljne opekotine. Majka je izjavila da je dete vrištalo od bolova nakon incidenta. Roditelji su odmah pritekli u pomoć, uklonili ostatke pipaka i dali joj kortizon, a pedijatar je prepisao antihistaminik i kortizonsku mast.

Dete Plače, plač, dete, dečak

Majka je takođe izrazila zabrinutost zbog dugotrajnog lečenja koje će dete morati da podnosi zbog velikog otoka koji se formirao. Ona je navela da će lečenje trajati najmanje šest meseci i da će devojčica morati da izbegava sunce kako bi se sprečilo nastajanje ožiljaka.

Morski biolog Emanuela Voutsina objasnila je da meduze luče kiselinu koja može izazvati opekotine na koži. Preporučila je da se pipci meduze uklone nečim tvrdim (poput kartona) i da se zatim mesto uboda ispere morskom vodom, ne slatkom. Takođe je istakla važnost da se mesto uboda ne trlja ili grebe, te da se izbegava ispiranje slatkom vodom.

zavoj, Braunila

Kada je reč o prvoj pomoći nakon uboda meduze, preporučuje se ispiranje mesta uboda slanom vodom ili toplom vodom (između 43 do 45 stepeni), kao i uklanjanje pipaka pincetom. Topikalni kortikosteroidi, protivupalne kreme ili antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Važno je izbegavati primenu urina, vrućeg peska ili kamena na ranu, kao i izlaganje opečenog mesta Suncu, što može pogoršati situaciju.

Kretanje meduza u moru uglavnom prate morske struje i vetrovi, pa iako je tehnologija napredovala u praćenju njihovog kretanja, ponekad je teško predvideti njihovu prisutnost tokom letovanja.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *