SRPSKI HIRURZI DEČIJE BOLNICE ZEBELEŽILI NEVEROVATAN USPEH! Uspеšno UKLONILI TUMOR BEBI staroj svega 9 mеsеci

SRPSKI HIRURZI DEČIJE BOLNICE ZEBELEŽILI NEVEROVATAN USPEH! Uspеšno UKLONILI TUMOR BEBI staroj svega 9 mеsеci

U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine nedavno je uspešno izvršena laparoskopska operacija devetomesečnog deteta zbog tumorske promene na levoj nadbubrežnoj žlezdi, koja je slučajno otkrivena tokom ultrazvučnog pregleda.

Tumori nadbubrežne žlezde su česti u dečjoj populaciji, najčešće se radi o neuroblastomima, ali mogu biti i drugog porekla. Nakon kompletnog dijagnostičkog procesa, odlučeno je da se dete operiše laparoskopski radi smanjenja traume tkiva, preciznije vizualizacije struktura, operativnog rada, bržeg oporavka i boljeg kozmetičkog efekta. Operacija je uspešno izvedena, a dete se dobro oporavlja.

Operaciona sala / Ilustracija

Za uspešan ishod ovakvih operacija ključna je koordinacija uigranog tima iskusnih hirurga, anesteziologa, anestezioloških tehničara i medicinskih sestara. U ovom slučaju, operaciju su izvršili mladi hirurg dr Velicko Trajković i dr Milan Jovanović sa Klinike za endokrinu hirurgiju UKCS u Beogradu, u saradnji sa Institutom za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine već od 2003. godine primenjuje laparoskopske operacije, prvo za uklanjanje slepog creva, žučne kese i slezine. Danas, laparoskopija se rutinski koristi za širok spektar operacija, sa preko 85% operacija slepog creva obavljenih na ovaj način. Institut ističe da su njihovi rezultati uporedivi sa najboljim evropskim centrima zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo koji su omogućili nabavku neophodne opreme za bezbedno sprovođenje ovih procedura.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *