7 najčešćih uzroka vrtoglavice: Evo kada bi trebalo da se javite lekaru

7 najčešćih uzroka vrtoglavice: Evo kada bi trebalo da se javite lekaru

Vrtoglavica je kompleksno stanje koje često izaziva zabrinutost kod pacijenata i često je jedan od najčešćih simptoma o kojima se izveštava na lekarskim pregledima. Ona može se manifestovati kao osećaj nestabilnosti, zamagljenog vida ili gubitka ravnoteže tokom hodanja, prema stručnjacima sa Klinike Mejo.

Većina ljudi povremeno doživljava vrtoglavicu, a ona retko ukazuje na ozbiljan problem. Evo nekoliko uobičajenih uzroka vrtoglavice:

Prekomerna izloženost stresu ili napadi panike mogu dovesti do vrtoglavice

1. **Nagli pad krvnog pritiska**: Ovo je privremena vrtoglavica koja se javlja usled naglog pada krvnog pritiska, često kada naglo ustajete ili sedite. Pacijenti sa niskim krvnim pritiskom (obično ispod 120/80 mm Hg) posebno su skloni ovom tipu vrtoglavice.

2. **Problemi sa cirkulacijom**: Različiti faktori koji utiču na protok krvi kroz telo ili opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema mogu izazvati vrtoglavicu. To uključuje anemiju, hormonalne promene poput onih tokom menstrualnog ciklusa ili menopauze, aterosklerozu, krvne ugruške i dehidraciju.

3. **Stres, anksioznost i depresija**: Psihološki faktori poput stresa, anksioznosti i depresije mogu imati stvarne fizičke efekte na organizam, uključujući nepravilnu aktivnost nervnog sistema koja može izazvati vrtoglavicu.

4. **Problemi sa vratnom kičmom**: Problemi poput povreda ili degenerativnih bolesti u vratnom delu kičme mogu uticati na ravnotežu i izazvati vrtoglavicu. Fizioterapija za vrat može pomoći u rešavanju ovog problema.

Pojedinci koji imaju različite oblike respiratornih bolesti mogu patiti od vrtoglavice

5. **Migrene**: Migrene, koje su jake glavobolje praćene osetljivošću na svetlost i zvuk, često su povezane sa vrtoglavicom, posebno u slučajevima vestibularne migrene.

6. **Hipoglikemija**: Pad nivoa šećera u krvi može izazvati vrtoglavicu, a javlja se kod dijabetičara ili usled nepravilne ishrane i vežbanja.

7. **Poremećaji disanja**: Osobe sa respiratornim bolestima mogu doživeti vrtoglavicu zbog nedostatka kiseonika. Testovi krvi i funkcije pluća koriste se za dijagnostikovanje ovih stanja.

8. **Post Kovid-19 sindrom**: Osobe koje pate od dugotrajnih posledica Kovid-19 mogu iskusiti vrtoglavicu zbog uticaja na plućnu funkciju i sistem ravnoteže.

Sve u svemu, vrtoglavica je simptom koji može imati različite uzroke, od privremenih problema sa cirkulacijom do kompleksnih neuroloških stanja. Važno je konsultovati se sa lekarom radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg tretmana.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *