UJUTRU SE BUDITE ZAPUŠENOG NOSA: Niste bolesni, alergični, vazduh u sobi nije suv, a nije vam palo na pamet da je to zbog ovoga

UJUTRU SE BUDITE ZAPUŠENOG NOSA: Niste bolesni, alergični, vazduh u sobi nije suv, a nije vam palo na pamet da je to zbog ovoga

Ako se često budite sa začepljenim nosom, iako niste prehlađeni, ne patite od alergija, redovno provetravate sobu i vazduh u njoj nije suv, može biti da je uzrok ovom neprijatnom stanju hrana koju ste konzumirali kasno uveče. Obilan obrok, začinjena hrana ili čak kiselo voće mogu da izazovu reakciju koja se manifestuje začepljenjem nosa u jutarnjim satima.

Jedan od potencijalnih uzroka ovog problema može biti gastroezofagealna refluksna bolest (GERB ili GORD), gde kiselina iz želuca tokom noći može da putuje prema nosu i sinusima. Ovo stanje je često prisutno kod gojaznih osoba, trudnica, pušača i onih koji uzimaju određene lekove. Pored začepljenog nosa, GERB može izazvati i post-nazalnu sekreciju, što znači da se sluz iz nosa sliva niz grlo. Ostali simptomi mogu uključivati hronični kašalj, bol prilikom gutanja, pojačano lučenje pljuvačke, gubitak težine, neprijatan zadah, suvoću u ustima i bol u grudima.

bol, grudi

Kako biste se rešili začepljenog nosa ujutro, važno je lečiti GERB. Preporučuje se da se konsultujete sa lekarom koji će odrediti najbolji pristup za vas, bilo da je to kontrolisana dijeta ili primena određenih lekova.

Da biste sprečili ovaj problem koji pogađa mnoge ljude širom sveta, važno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila: izbegavajte obilne obroke neposredno pre spavanja, kao i alkohol, kisele namirnice, začine i masnu hranu. Pre spavanja izbegavajte savijanje tela napred jer to može pojačati neprijatnost, i izbegavajte da spavate na potpuno ravnoj podlozi. Korisno je podići uzglavlje kreveta kako bi disanje bilo lakše.

Prateći ove smernice, možete poboljšati stanje i smanjiti učestalost jutarnjeg začepljenja nosa.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *