ŠTA NAM SE TO DESILO SINOĆ Superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju i Hrvatsku zapanjila i iskusne meteorologe: OGLASIO SE METEOROLOG U PENZIJI I OBJASNIO ŠTA SE DESILO

ŠTA NAM SE TO DESILO SINOĆ Superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju i Hrvatsku zapanjila i iskusne meteorologe: OGLASIO SE METEOROLOG U PENZIJI I OBJASNIO ŠTA SE DESILO

Poznati klimatolog u ostavci Zvonimir Katušin rekao je da nikada nije vidio oluju poput one koja je u početku opustošila Zagreb, a potom i Srbiju.

– Zaista dugo proglašavaju veliku oluju, očekivao sam ovako nešto, ali je uznemirujuće vidjeti još jednom. Ovo sam radio i čitao dosta dugo, ali nisam vidio ništa slično. Grane raštrkane posvuda, kolosalna šteta, vozila, teški kupe posvuda… Užasno. Priroda je pokazala svu svoju štetnu snagu i moć – izrazio je Katušin za 24 sata.

Skrenuo je pažnju da su se slične oluje održavale u 19.00 godina na prostoru Novske, ali on lično nije naišao na ništa slično.

– Ova nevjerovatna nesigurnost stvorila je idealne okolnosti za nastanak takve okolnosti. Kada krene, vjerovatno ima snagu nuklearne bombe. Sve je samo ne hoće li biti područja snage za a, ali koliko će biti – rekao je Katušin, koji je za vrijeme nevremena boravio u Novom Zagrebu.

– Sam sam svjedočio kako je povetarac kao od šale bacio te kolosalne metalne držače, a jedan se sudario sa vozilom. Morao sam da premjestim taj držač sa susjedom, ali se pokazalo da oboje nismo u mogućnosti. Zamislite ozbiljna područja snage kako je vjetar. U slučaju da je po bilo kakvom potencijalu za uspjeh na mjestu vozila mladić, trudio bih se i radije ne shvaćam šta se moglo dogoditi – rekao je on i dodao da kasnije možemo očekivati još ovakvih oluja zbog promjene životne sredine.

Kako je za Blic razjasnio meteorolog Marko Čubrilo, oluje superćelija su prikazane po tome što su neverovatno jake i zahtevaju stroge granice. Samo intenzitet ili vlaga u klimi nisu dovoljni, međutim različiti elementi bi se trebali složiti.

-Jedna od značajnih varijabli je koliko energije. Prije enormne bure prošlog četvrtka dolazilo je do 4.500-5.000 džula po kilogramu, odnosno toni, a kada energija poraste na te kvalitete, onda može biti zaista impresivna bura – kaže Čubrilo.

Meteorolog Ivan Ristić nedavno je upozorio na opasnost od superćelijskih oluja, koje imaju nevjerovatnu snagu. Loša vijest je da nismo u mogućnosti da se odbranimo od njih, jer stručnjaci njihovu snagu upoređuju sa snagom atomske bombe.

– Univerzalno, ovaj talas intenziteta će trajati do 26. jula, kada će se pojaviti magle, pljusak i nagrada. Vruće će biti skoro deset dana. Što se tiče ovih superćelijskih oluja, kada nešto vanjskog zraka nakon vrelih dana uđe u Panonsku niziju, trebalo bi predvidjeti prisustvo ovih oluja. Oni su uzrokovani toplijim zrakom koji prolazi kroz prizemlje u isto vrijeme kada je ulazio hladniji zrak. Počinje da raste i što je toplije, to je veća prilika za prizemljeniju oluju. Takođe, ti udari oblaka koji izlaze iz tog toplog vazduha mogu biti i do 15 kilometara. Nemoćni smo da zaustavimo tu energiju, čak i uz zaštitu od grada. Snaga nuklearne bombe, s njom zapravo ne možemo praviti značajnu razliku – kaže Ristić.

(Blic.rs)

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *