5 najčešćih simptoma raka debelog creva: Jedan deluje banalno zbog čega ga uvek zanemarimo

5 najčešćih simptoma raka debelog creva: Jedan deluje banalno zbog čega ga uvek zanemarimo

Najčešći simptomi raka debelog creva uključuju:

1. Neobjašnjiv gubitak težine

Iznenadni gubitak težine, koji može biti nenameran gubitak od 10 kilograma ili više u roku od šest meseci ili manje bez poznatog uzroka, često je prisutan kod raka debelog creva. To se događa jer ćelije raka troše mnogo energije, a imuni sistem takođe koristi energiju za borbu protiv bolesti. Pored toga, tumor može blokirati debelo crevo, što utiče na crevnu floru i može dovesti do neobjašnjivog gubitka težine.

2. Umor i slabost

Hronični umor i slabost, koji ne prolaze ni nakon odmora, mogu biti znak raka debelog creva. Ovi simptomi mogu se javiti i kod drugih bolesti poput dijabetesa, anemije i bolesti srca.

Rak debelog creva

3. Abdominalni grčevi

Bolovi u stomaku, grčevi, nadimanje i abdominalni bolovi koji su ozbiljni i dugotrajni mogu ukazivati na rak debelog creva. Ovi simptomi se mogu pojaviti zbog promene u funkcionisanju creva usled prisustva tumora.

4. Krv u stolici

Krv u stolici može biti znak raka debelog creva ili rektuma. Može se manifestovati kao svetlo crvene mrlje ili vrlo tamna, crna stolica. Ako primetite bilo kakav znak krvi u stolici, potrebno je obratiti se lekaru.

Umor, San

5. Promene u stolici

Polipi na debelom crevu, koji se mogu razviti u rak tokom vremena, mogu uticati na navike pražnjenja creva. Promene poput ređe stolice ili promene u učestalosti pražnjenja creva mogu biti znak raka debelog creva.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *