Šta se dešava sa našim telom dok jedemo lubenicu? Posebno se preporučuje ovom tipu ljudi

Šta se dešava sa našim telom dok jedemo lubenicu? Posebno se preporučuje ovom tipu ljudi

Lubenica je nezaobilazna osvežavajuća poslastica tokom vrelih dana, poznata po svom slatkom ukusu i svežini. Međutim, njene zdravstvene koristi su razlog više da je uključite u ishranu.

Zdravstvene prednosti lubenice:

1. **Antioksidansi i zaštita od raka:**
Lubenica je bogata antioksidansima, posebno likopenom, koji joj daje crvenu boju. Likopen pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, štiti od određenih vrsta raka (poput raka prostate i dojke), i može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

lubenica

2. **Hidratacija i probava:**Sa 92% vode, lubenica je odličan način za hidrataciju, posebno nakon treninga. Dobra hidratacija je ključna za pravilnu probavu i može pomoći u sprečavanju zatvora.

3. **Vitamini i minerali:**
Jedna prosečna kriška lubenice obezbeđuje 13% dnevno potrebne količine vitamina C, kao i manje količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina A.

4. **Zdravlje krvnih sudova:**
Lubenica je bogata L-citrulinom, koji pomaže u opuštanju krvnih sudova, poboljšava protok krvi i pomaže u boljoj kontroli krvnog pritiska. Takođe može ublažiti bolove u mišićima nakon intenzivnog vežbanja.

lubenica, devojka

5. **Pazite na unos šećera:**
Kriška lubenice ima oko 45 kalorija i 10 grama šećera. Dok je prirodni šećer u voću generalno zdrav, dijabetičari i osobe koje prate unos ugljenih hidrata treba da budu oprezne. Lubenica ima manje šećera od mnogih drugih vrsta voća, poput dinje, bresaka, trešanja ili jabuka.

Lubenica je, dakle, ne samo ukusna već i vrlo korisna za zdravlje, pa je uživanje u njoj tokom leta odličan izbor.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *