“PREŽIVEĆETE UGRIZ, ALI AKO VAS UBODE…” Ivica 27 godina uništava gnezda stršljena! Apeluje na sve: Jednu stvar NIKAKO NE RADITE

“PREŽIVEĆETE UGRIZ, ALI AKO VAS UBODE…” Ivica 27 godina uništava gnezda stršljena! Apeluje na sve: Jednu stvar NIKAKO NE RADITE

Ivica Mišin, pčelar iz Tenje pokraj Osijeka, već 27 godina specijalizovan je za uništavanje gnezda stršljena. Tokom godine, obavi više od hiljadu intervencija, a za pomoć ga zovu iz svih delova Hrvatske i inostranstva, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Italiju, Francusku, Švajcarsku i Švedsku.

Mišin je svoju borbu protiv stršljena započeo detaljno proučavajući svaku vrstu. Smatra da je ključno znati sve o njima kako bi se gnezda efikasno uništila, jer ako ostane nekoliko živih stršljena, mogu postati agresivni i napasti ljude i životinje.

Stršljen

Poslednjih godina, kaže, stršljena je više nego ikada i ima ih svuda, od seoskih do gradskih sredina. U Hrvatskoj su prisutni mutanti domaćeg i indijskog stršljena, azijski stršljen, japanski stršljen, i azijski sitni stršljen. Njihovi ubodi su veoma opasni, a otrov može biti fatalan.

stršljen, košnica

Mišin ističe da stršljen nema prirodnih neprijatelja, osim njega. Ljude upozorava da se sami ne upuštaju u uklanjanje gnezda jer to može biti opasno i izazvati dodatne probleme. Sprejevi koji se često preporučuju mogu samo omamiti mlade stršljene, dok stariji postaju još agresivniji.

Stršljen napada samo kada se oseća ugroženim, a privlači ga slatko voće. Ako vas stršljen ugrize, preživećete sa otokom, prolivom i temperaturom, ali ako vas ubode, potreban je hitan protivotrov.

Mišin ne naplaćuje svoje usluge osim troškova za gorivo i otrov. Ako vidi da su ljudi siromašni, često ni to ne naplati. Najveće gnezdo koje je do sada uništio bilo je u Kopačevu, visoko 180 centimetara i široko 160 centimetara, sa oko 17.000 jedinki.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *