JAPANSKA DIJETA TRAJE 7 DO 12 DANA, SKIDA I NAJVEĆI STOMAK: Prži salo i ubrzava metabolizam

JAPANSKA DIJETA TRAJE 7 DO 12 DANA, SKIDA I NAJVEĆI STOMAK: Prži salo i ubrzava metabolizam

Ova popularna dijeta postaje sve više rasprostranjena u svetu. Osnovno pravilo je da za doručak pojedete bananu uz jednu ili dve čaše mlake vode.

Ostali obroci bi trebali biti lagani, manji i učestaliji, a ne postoje stroga pravila za ostatak ishrane tokom dana.

Preporučuje se konzumiranje što više vode (u 1L možete dodati sok od celog limuna) i lagana fizička aktivnost poput 30 minuta šetnje dnevno.

Kafa: Dozvoljeno je povremeno konzumiranje nezaslađenog čaja ili kafe, ali se preporučuje izbegavanje tokom dijete.

Alkohol: Važno je izbaciti alkohol.

Ako ne možete odoleti slatkišima, malo crne čokolade je dozvoljeno do 15 sati. Za ljubitelje slanih grickalica, kokice s minimalno ulja i soli su dobra opcija.

Večera: Poslednji obrok bi trebalo da bude oko 20 sati, iako bi idealno bilo ne jesti posle 18 sati.

Japanska ishrana, koja se fokusira na zdravlje i korišćenje zdravih namirnica, može poboljšati mršavljenje, produžiti život i unaprediti izgled kože. Japanci biraju zdrave namirnice i zanimljive načine pripreme hrane. Evo što oni jedu:

  • Riba: Kada pomislimo na japansku kuhinju, suši je često prva asocijacija, što podrazumeva svežu ribu i pirinač. Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, važnih za zdravlje srca i mozga.
  • Manje crvenog mesa: Uz konzumaciju mnogo ribe i morskih plodova, crveno meso se ređe jede. Ono sadrži zasićene masti koje mogu uzrokovati začepljenje arterija, debljanje i srčane bolesti.
  • Proizvodi od soje: Tofu i drugi proizvodi od soje su odličan izvor proteina s malo ili bez zasićenih masti. Oni smanjuju rizik od srčanih bolesti i snižavaju krvni pritisak. Ove namirnice su osnova japanske ishrane.
  • Pirinač: U Japanu se pirinač servira uz svaki obrok. To je niskokalorični ugljeni hidrat koji zasiti, pa se izbegava konzumacija visokokaloričnih namirnica. Za zdraviju varijantu birajte integralni pirinač, kinoa ili bulgur.
  • Zdrave testenine: Japanski soba rezanci napravljeni su od integralnog pšeničnog i heljdinog ili samo heljdinog brašna, što pomaže probavi. Ne sadrže belo brašno, bogati su vlaknima i pomažu u smanjenju holesterola.
  • Povrće: Japanci jedu puno povrća, pripremljenog na različite načine: u woku, u supama, ukiseljenog ili svežeg. Najzastupljenije povrće uključuje kupus, šargarepu, luk, spanać, patlidžan, brokoli, alge i mnoge vrste gljiva.
  • Zdravi čajevi: Zeleni čaj sadrži korisne sastojke za zdravlje i održavanje vitkosti. On reguliše krvni pritisak, nivo šećera u krvi, jača imunitet, snižava holesterol, usporava starenje ćelija i pomaže u prevenciji raka.
  • Zdravi deserti: Japanci ponekad uživaju u zapadnjačkim desertima, ali uglavnom jedu voće ili varijacije s voćem kao što su pohovano voće ili kompot.
  • Manje porcije: Porcije hrane su u Japanu manje nego kod nas, često upola manje, ali su dovoljne da se zasitite.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *