SLATKO OD SM0KVI…P0TREBNO JE SAMO 3 SASTOJKA

SLATKO OD SM0KVI…P0TREBNO JE SAMO 3 SASTOJKA

Sastojci:

  • 1 kg smokava
  • 1 kg šećera
  • 1 limun

Priprema:

Izaberite čvrste i zdrave smokve, malo skratite peteljke, dobro ih operite i stavite u veliku šerpu s vodom u koju ste dodali 2 kašičice sode bikarbone. Kuvajte na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim isperite pod hladnom vodom.

U međuvremenu, u drugoj velikoj šerpi, ukuvajte šećer s malo vode (dovoljno da ga pokrije) dok ne postane gust kao za slatko. Smokve stavite jednu po jednu u šerpu, najbolje da budu u jednom sloju. Kuvajte na umerenoj vatri oko sat vremena. Pred kraj dodajte limun narezan na kolutove. Prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite do sutradan. Napunite tegle i čuvajte na hladnom mestu. Količina šećera i limuna je jednaka količini smokava, što znači da ih vagate u skladu s količinom koju želite napraviti.

BONUS:

DOMAĆI SOK OD NANE: Odličan je za osveženje tokom toplih letnjih dana, a najbolje je što ne mora da se kuva.

Domaći sok od nane je osvežavajući i jednostavan za pripremu. Napravljen je od svežih listova i grančica nane. Prvo ih dobro operite da biste uklonili prljavštinu i eventualne štetočine. Količinu sastojaka možete prilagoditi prema količini soka koju želite napraviti. Najbolje je sok čuvati na hladnom mestu. Ova količina sastojaka je dovoljna za oko 5 litara soka.

Sastojci:

  • 300 g sveže nane (mente)
  • 5-6 kašika šećera
  • 3 kesice limuntusa
  • 3 l vode
  • 3 kg šećera

Priprema:

Isperite svežu nanu hladnom vodom da uklonite prašinu. Zatim je sitno iseckajte makazama ili nožem. Usitnjenu nanu pomešajte s 5-6 kašika šećera i limuntusom, te dobro izgnječite rukama. Sve prelijte s 3 l vode i ostavite da stoji 24 sata. Nakon što smesa odstoji, procedite je i dobijenu tečnost sipajte u drugu posudu.

Dodajte šećer u tečnost i dobro promešajte da se rastvori. Ostavite da stoji 24 sata, mešajući svakih 4-5 sati. Nakon što se tečnost slegne, procedite je u veliku činiju. Sipajte vodu i dobro izmešajte. Gotov sok sipajte u staklene flaše i zatvorite ih. Možete ga odmah konzumirati.

(Stil)

4o

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *