Recept za kompot od šljiva – zimnica od šljiva u teglama, stari bakini prirodni recepti bez hemije

Recept za kompot od šljiva – zimnica od šljiva u teglama, stari bakini prirodni recepti bez hemije

Da li ste počeli pripremati kompote? Ovaj recept za kompot od šljiva je jedan od mojih omiljenih.

Sastojci:
Šljive, voda, i šećer.

Priprema:

Operite čvrste šljive i izbockajte ih iglom na 5-6 mesta kako ne bi pukle tokom pasterizacije. Poredajte ih u čiste tegle.

Za teglu od 700 ml potrebno je oko 250 ml vode i 5 kašika šećera. Izračunajte potrebnu količinu vode i šećera u zavisnosti od broja tegli. Skuvajte sirup, pa ga malo ohladite. Sipajte sirup u tegle sa šljivama i zatvorite ih.

U veliku šerpu stavite krpu i poredajte tegle tako da se ne dodiruju. Nalijte vodu do 3/4 visine tegle i kuvajte oko 15 minuta. Tople tegle umotajte u krpu i ostavite ih 12 sati. Nakon toga ih odložite.

BONUS:

Knedle sa šljivama
Ovaj recept sam dobila od tetke i uvek uspe.

Sastojci za testo:
1 kg pirea od krompira, 2 jaja, 2 kašike ulja, malo soli, 40 dkg oštrog brašna, 20-ak šljiva (svežih ili zamrznutih), malo prezli, malo ulja.

Priprema:

Ogulite krompir, skuvajte ga u slanoj vodi, napravite pire, i ostavite da se ohladi (najbolje preko noći u frižideru). Izmerite pire, pa na svakih 0,5 kg pirea dodajte kašiku ulja, 1 jaje, i 20 dkg oštrog brašna. To je osnovna mera. Umesite testo i napravite knedle, stavljajući u svaku po jednu šljivu. Kuvajte ih u kipućoj vodi 15 minuta, zatim ih izvadite i stavite u prethodno propržene prezle na ulju. Ako ih ne želite odmah koristiti, pripremljene knedle možete zamrznuti. Obično napravim oko 40 komada (od oko 2 kg pirea) i zamrznem ih. Kada poželim, kuvam ih zamrznute u vreloj vodi oko 15 minuta.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *