Doktorka iz Hitne otkriva šta obavezno da uradite prije napete utakmice

Doktorka iz Hitne otkriva šta obavezno da uradite prije napete utakmice

Dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći izjavila je za RTS da sportska takmičenja i naše uzbuđenje tokom njih mogu povećati krvni pritisak. I pozitivni i negativni stres mogu doprineti visokom pritisku, objasnila je dr Jevtić i ponudila savete o tome šta treba učiniti pre napetih sportskih utakmica. Prema njenim rečima, Hitnoj pomoći su se u poslednje vreme javljali pacijenti sa hipertenzijom i alergijama, a zabeleženi su i slučajevi moždanih udara.

“Prošle noći smo u ambulanti imali pacijenta rođenog 1972. godine koji je došao u lošem stanju. Kada smo ga pitali o mogućem fizičkom ili psihičkom stresu, rekao je da je pratio utakmicu”, ispričala je dr Jevtić.

Nervoza zbog sportskih događaja može uzrokovati povišenje krvnog pritiska, naročito kod osoba koje već pate od hipertenzije i koriste lekove. Iako je utakmica završila pobedom, pacijent koji je došao u ambulantu bio je uznemiren, iako je redovno koristio lekove za pritisak. Dr Jevtić preporučuje da osobe sa visokim pritiskom redovno uzimaju svoju terapiju i, ako je potrebno, koriste sedative.

“Veoma često se dešava da imamo ozbiljne slučajeve hipertenzije, kao što je bio slučaj sa pacijentom koji je imao pritisak 190 sa 100 kada je stigao u Hitnu pomoć”, naglasila je dr Jevtić. Dodala je da visok pritisak može biti posledica i pozitivnog i negativnog stresa.

“Budimo saveznici našem organizmu”, zaključila je dr Danijela Jevtić.

(RTS/MONDO/T.V.)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *