Kako rezati ribizle U AVGUSTU da naredne godine dobijete bogat rod na svakom grmu

Kako rezati ribizle U AVGUSTU da naredne godine dobijete bogat rod na svakom grmu

Sredinom avgusta idealno je vreme za obrezivanje grmova ribizle kako biste ih pripremili za bogatu berbu naredne godine.

Pre nego što počnete, dezinfikujte vrtne škare, a zatim se fokusirajte na sečenje mladih izdanaka sa vrha grma. Ostavite samo one grane koje će pomoći u formiranju buduće strukture grma, dok slabije grane treba ukloniti kako ne bi nepotrebno trošile hranljive materije.

Ovim postupkom podstičete rast bočnih izdanaka koji će u proleće biti prekriveni pupoljcima i bobicama, što će doprineti bogatoj berbi sledeće sezone. Takođe, uklonite sve bočne grane koje rastu unutar grma, jer one nepotrebno zadebljavaju grm i ne daju plod.

Za odrasle grmove, stare između 4 i 6 godina, obrezivanje mladih zelenih izdanaka u avgustu pomaže u razvoju snažnih grmova i pupoljaka za buduću berbu.

**Savjet:** Orezivanje ribizli obavite krajem jula ili u avgustu kako bi pupoljci imali dovoljno vremena da se formiraju pre dolaska hladnog vremena. Sedmicu nakon obrezivanja, oplodite grmlje prirodnim đubrivom, poput infuzije divljeg celandina, koja podržava aktivno stvaranje pupoljaka. Takođe, u jesen obezbedite mineralna đubriva koja će pomoći u razvoju biljke.

Srećno sa obrezivanjem!

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *