DA LI IH SE SJEĆATE OVIH CIPELA?

DA LI IH SE SJEĆATE OVIH CIPELA?

Pre nekoliko godina, modna kuća Lacoste zasijala je na njujorškoj sedmici mode s kolekcijom koja je evocirala tridesete godine i jet-set u opuštenoj atmosferi teniskog terena.

Lacoste je uspeo u svojoj nameri – publika u New Yorku oduševljeno je prihvatila njihove nove kreacije za proleće i leto. Posebno je bilo interesantno videti reakcije domaćih trendsetera i ljubitelja “krokodila”, pogotovo kada se popularna maskota pojavila na – “borosanama”.

Verovali ili ne, luksuzni brend ponudio je platnene cipele u beloj i crnoj varijanti, koje su gotovo identična kopija papuča koje starije generacije verovatno doživljavaju s određenim predrasudama.

Od sprdnje do trenda

“Borosane” su nekada uglavnom nosile žene koje su radile u ugostiteljstvu ili one koje su dugo stajale na poslu.

Ove poznate papuče već dugo nisu prisutne u domaćim prodavnicama “Borova”. Devojke, da li ste među onima koje će platiti visoku cenu za obuću kojoj smo se nekada smejali?

**BONUS:**

**SVAKA KUĆA U JUGOSLAVIJI IMALA JE OVAJ CVET U BAŠTI: A Onda Smo Svi Zaboravili Na Njega – Nema Otpornije Biljke Od OVE**

Turski karanfil je omiljeni cvet naših baka. Osim što je izuzetno otporan i dugotrajan, ovaj cvet je i veoma mirisan.

Prošlog proleća sam dobila seme turskog karanfila. U početku sam bila skeptična, ali sam odlučila da posadim sve ono što sam godinama zapostavljala, pa je i turski karanfil došao na red.

Posadila sam ga u zabačenom delu bašte i potpuno zaboravila na njega. Bez ikakve pažnje s moje strane, cvet je rastao neverovatnom brzinom.

Sredinom leta primetila sam da cvetovi još uvek nisu procvetali. Pitala sam mamu kada će karanfil procvetati, a ona mi je rekla: “Sledeće godine!”

Ispostavilo se da je u pravu – karanfil se sporije razvija kada se sadi iz semena.

Ako želite da vam cveta ovog leta, posadite već uzgojenu sadnicu koju možete kupiti na pijaci.

Krajem prošlog leta ugledala sam prelepe cvetove turskog karanfila i odmah se zaljubila u njih. Stotine šarenih cvetova ukrašavale su baštu, a miris je bio neodoljiv. Oduševila sam se dugotrajnošću cveta – u vazi je izdržao dve nedelje pre nego što je uvenuo.

Evo nekoliko saveta za gajenje ovog cveta:

April je idealan za sejanje karanfila u bašti.

Sadite karanfil kao sadnicu sredinom maja, ali to radite uveče, jer ne voli presađivanje na suncu.

Zalivajte karanfil 1 do 2 puta nedeljno, jer ne voli previše vode.

Možete ga saditi i u saksijama, gde će biti podjednako veseo i dugotrajan.

Karanfilu ne smeta zima, pa će u bašti lepo prezimiti i čekati proleće da ponovo procveta.

Ako ga sadite u saksije, koristite umereno propusno zemljište.

Raste do 50 cm, pa ga je dobro poduprti da ga kiša i vetar ne bi oštetili. Postoje i patuljaste vrste karanfila koje rastu do 25 cm.

Karanfil cveta do kraja leta, a najlepši i najbujniji cvet je u junu i julu.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *