Meteorolog OBJAVIO kada dolazi osvježenje i koliko će dugo trajati: Evo šta je napisao na Facebooku

Meteorolog OBJAVIO kada dolazi osvježenje i koliko će dugo trajati: Evo šta je napisao na Facebooku

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prate ljudi širom regiona, objavio je na svom Facebook profilu prognozu za predstojeći period i kada možemo očekivati promjenu vremena.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“U narednim danima očekuje se izuzetno toplo vrijeme sa rijetkim pljuskovima, dok su češći pljuskovi uz blago osvježenje mogući oko 19. augusta. Nakon 21. augusta, ponovo će biti veoma toplo, bez naznaka za značajnije osvježenje.

Do kraja sedmice prevladavat će sunčano i veoma toplo vrijeme, mada se ponegdje, posebno u planinskim predjelima i na sjeverozapadu regiona, zbog jačeg razvoja dnevne oblačnosti, mogu očekivati kratkotrajni pljuskovi ili lokalne vremenske nepogode.

Temperature će ostati veoma visoke, krećući se uglavnom između +32 i +40 stepeni Celzijusa.

Početkom naredne sedmice, oslabljen front i slab visinski ciklon donijet će češće nestabilnosti i blago osvježenje, uz češće pljuskove i lokalne nepogode. Maksimalne temperature će se kretati od +27 do +33 stepena Celzijusa, što znači da će vrućine biti samo blago ublažene, a padavine će biti veoma neujednačene, tako da će ponegdje pasti i do 80 mm kiše, dok u drugim mjestima kiša možda neće ni pasti.

Prema trenutnim podacima, vrućine će se vratiti već nakon 22. augusta i potrajat će još neko vrijeme, iako možda neće biti tako intenzivne kao sada. U ovom trenutku nema najava za značajnije osvježenje sa obilnijom kišom”, napisao je Marko Čubrilo, napomenuvši da je do 19. augusta na odmoru, ali će pokušati pratiti vremenske prilike, naročito ako atmosfera postane nestabilna, te dodao da je važno pratiti zvanične informacije državnih meteoroloških službi.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *