Srpkinja dobila blagoslov sveštenika da se uda za brata: Šokirao je tvrdnjom da to nije incest, evo zbog čega!

Srpkinja dobila blagoslov sveštenika da se uda za brata: Šokirao je tvrdnjom da to nije incest, evo zbog čega!

Nakon ratova koji su Srbiju pogodili u prethodnim decenijama, mnoge porodice su se raselile i neki se nikada nisu vratili. Zbog toga se često dešava da se dalji rođaci, naročito mlađi potomci, gotovo i ne poznaju.

Kontakti sa daljim rođacima nisu česti kao sa najbližim članovima porodice, što može dovesti do neprijatnosti u odraslom dobu. Jedna žena se obratila svešteniku za savet jer je saznala da ima zajedničke pretke sa svojim dečkom. Pitala je da li bi njihov brak bio zabranjen zbog tog srodstva.

Sveštenik je objasnio da prema pravilima Crkve, krvno srodstvo do četvrtog stepena predstavlja neuklonjivu smetnju za sklapanje braka, dok srodstvo od petog do sedmog stepena može biti dopušteno uz posebnu dozvolu episkopa. Ako je srodstvo petog, šestog ili sedmog stepena, potrebno je da mladenci podnesu molbu episkopu, koji će je razmotriti i, ako ne postoje drugi razlozi za odbijanje, dati blagoslov za brak.

Prema pravilima, rođeni brat i sestra su u drugom stepenu srodstva, dok su brat i sestra od rođenog strica ili tetke u četvrtom stepenu. Ako su u pitanju zajednički pradedo i čukundeda, to je u šestom, odnosno osmom stepenu, što ne predstavlja smetnju za brak. Sveštenik je napomenuo da isto prezime ne mora nužno značiti isto poreklo, jer su se prezimena menjala tokom vekova.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *