AKO ZNATE OVAJ ZANAT MOŽETE DA ZARADITE I DO 7.000 € MESEČNO: Fizički nije naporan, a podjednako ga rade i muškarci i žene!

AKO ZNATE OVAJ ZANAT MOŽETE DA ZARADITE I DO 7.000 € MESEČNO: Fizički nije naporan, a podjednako ga rade i muškarci i žene!

Zavarivači su postali sve traženija grupa ljudi na tržištu rada, a posebno oni koji svoj zanat drže u “malom prstu” mogu mesečno zaraditi i do 7.000 evra. Nedostatak stručnjaka za zavarivanje rezultirao je visokim platama za retke preostale majstore ovog zanata.

U firmama koje se bave ozbiljnim zavarivanjem, plate variraju od 1.000 do 2.000 evra mesečno, u zavisnosti od veštine samog zavarivača. Međutim, na zapadu, te zarade su znatno veće, bar trostruko.

zavarivač, metalski radnik, metalska industrija

Zavarivači ističu da ovaj posao nije fizički naporan, ali može biti psihički izazovan, jer zahteva koncentraciju i preciznost. Iako se mnogi boje bolesti koje ovaj posao može doneti, moderna oprema pruža visok nivo zaštite, tako da su zavarivači danas u većem problemu sa zdravljem nego osobe koje provode dani za računarom.

U Beogradu postoji nekoliko srednjih škola koje obučavaju buduće zavarivače, a na Mašinskom fakultetu takođe se sprovodi obuka u oblasti zavarivanja. Ova praktična obuka je neophodna i za buduće inženjere, kako bi stekli razumevanje tehnološki ispravnih varova, iako sami neće obavljati ovaj posao.

Zavarivači ističu da, pored dobre zarade, ovaj posao pruža i mogućnost kreativnosti, dok se u poslednje vreme sve više žena odlučuje za ovu profesiju.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *