PRONAĐENA MISTERIOZNA “RUPA BEZ DNA” U BLIZINI ASTEROIDA KOJI JE UBIO DINOSAURUSE: Naučnici otkrili ŠTA SU TAMO VIDELI (VIDEO)

PRONAĐENA MISTERIOZNA “RUPA BEZ DNA” U BLIZINI ASTEROIDA KOJI JE UBIO DINOSAURUSE: Naučnici otkrili ŠTA SU TAMO VIDELI (VIDEO)

Na dnu okeana nalazi se tajanstvena plava rupa koja je toliko duboka da naučnici još uvek nisu uspeli da otkriju njeno dno. Nazvana “Taam Ja'”, ova rupa se nalazi na jugoistočnoj obali Meksika, u zalivu poluostrva Jukatan, blizu granice sa Belizeom. Sa prečnikom od 150 metara, ova rupa izgleda poput zenice oka kada je posmatrate odozgo, dok okolno plavo more liči na šarenicu. Taam Ja’ je dublja od prethodno najdublje plave rupe na svetu, Zmajeve rupe u Južnom kineskom moru, koja je duboka 300 metara. Umereno pod blagim uglom, rupa je progutala akustične talase i zvuk tako da ni zvuk ne može dopreti do njenog dna.

Naučnici su pokušali da reše misteriju dubine ove rupe tako što su spustili kabl sa instrumentima koji mere pritisak vode, temperaturu i provodljivost. Međutim, čak i nakon što je kabl bio odmotan do svih 500 metara, instrument nije stigao do dna rupe. Kako bi nastavili sa istraživanjem, planiraju da sledeće ekspedicije uključe podvodnog robota koji bi mogao da istraži još dublje.

Na dubini od 400 metara, podaci su pokazali da su se uslovi vode naglo promenili, približavajući se onima u Karipskom moru. Ovo sugeriše postojanje tunela koji povezuje rupu sa okeanom.

Jukatan je poznat po svojoj geologiji sa hiljadama vrtača i lavirintom podzemnih stena i reka. Krater Čikskulub, koji je nastao pre više od 66 miliona godina udarom asteroida, okružen je ovim vrtačama. Iako je ova oblast poznata po nedostatku svetla i niskim nivoima kiseonika, istraživači su otkrili razne ekosisteme, uključujući i nove forme života. Stoga, naučnici smatraju da bi i u dubinama plave rupe “Taam Ja'” mogli otkriti zanimljive oblike bioraznolikosti.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *