SAMO 3 OSOBE NA SVETU PUTUJU BEZ PASOŠA: Jedan je britanski kralj Čarls dok vam ostalo dvoje nikada ne bi PALO NA PAMET!

SAMO 3 OSOBE NA SVETU PUTUJU BEZ PASOŠA: Jedan je britanski kralj Čarls dok vam ostalo dvoje nikada ne bi PALO NA PAMET!

Britanski monarh i japanski carski par su jedini ljudi na svetu koji mogu da putuju bilo gde bez pasoša. Ova privilegija ne važi za ostale članove kraljevske ili carske porodice.

Britanski kralj Čarls III, kao naslednik kraljice Elizabete II, ne mora nositi pasoš kada putuje u inostranstvo. Međutim, ova privilegija ne odnosi se na ostale članove kraljevske porodice, pa čak ni na kraljicu Kamilu, koja mora posedovati diplomatski pasoš kada putuje u inostranstvo.

Japanski car Naruhito i carica Masako takođe uživaju istu privilegiju. Japanska vlada je 1971. godine donela odluku da bi bilo neprikladno izdavati pasoše za cara i caricu, te da car ne treba da se podvrgava imigracionim ili viznim procedurama. Ova privilegija važi samo za cara i caricu, dok se ostalim članovima carske porodice izdaju diplomatski pasoši.

Kada car i carica Japana putuju u drugu zemlju, potrebno im je samo pismeno obaveštenje lokalnog ministarstva o njihovom dolasku, dok britanski kralj ima svog ličnog sekretara, ser Klajva Aldertona, koji obavlja ovu dužnost od 2006. godine.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *