OVU ZMIJU SRBI ZOVU ČUVARKUĆA, IZLAZI SAMO U JEDNOM SLUČAJU: Zaledićete se kada čujete razlog njenog pojavljivanja

OVU ZMIJU SRBI ZOVU ČUVARKUĆA, IZLAZI SAMO U JEDNOM SLUČAJU: Zaledićete se kada čujete razlog njenog pojavljivanja

U Srbiji i šire, termin “zmija čuvarkuća” se koristi za opis zmije poznate kao Natrix natrix, ili obična smukulja. Ova vrsta zmije je neotrovna i često se sreće u ruralnim i šumovitim područjima, kao i blizu vodenih površina poput jezera, reka i močvara.

Obična smukulja je relativno mala, obično dužine između 50 i 80 centimetara, sa smeđim ili sivim telom i tamnim mrljama ili prugama duž leđa. Karakteristična je po belom stomaku i crvenim očima. Ova vrsta zmije nije opasna za ljude, jer nema otrovne zube i obično izbegava ljude ako ih primeti.

zmija

U ekosistemu, zmija čuvarkuća igra važnu ulogu hraneći se sitnim vodenim organizmima poput žaba i riba, a takođe može kontrolisati populacije štetnih insekata i miševa. U većini slučajeva, ova zmija je korisna i neagresivna prema ljudima.

U starim slovenskim verovanjima, pojava zmije čuvarkuće u kući ili dvorištu mogla je ukazivati na neki nepovoljan događaj za ukućane. To je dovodilo do verovanja da je zmija čuvarkuća bila vesnik loših vesti, a njeno ubijanje smatrano je velikom uvredom za pretke i moglo je doneti nesreću ukućanima kao osvetu.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *