“Nalazi vam mogu biti idealni, ali ako ovo imate, to vam znači infarkt i smrt”: Tvrdi doktor Emir Solaković

“Nalazi vam mogu biti idealni, ali ako ovo imate, to vam znači infarkt i smrt”: Tvrdi doktor Emir Solaković

Kardiovaskularni hirurg dr. Emir Solaković istakao je važnost dodatnih pokazatelja poput CRP-a i fibrinogena u procjeni zdravstvenog stanja.

Prema njegovim objašnjenjima, infekcija može biti uzrok kardiovaskularnih problema jer oštećuje unutrašnji zid krvnog suda, što dovodi do stvaranja arterioskleroze. CRP je ključan pokazatelj prisustva upale u organizmu, a visok nivo CRP-a može ukazivati na upalu koja doprinosi stvaranju arterioskleroze. Dr. Solaković naglašava da je praćenje nivoa CRP-a važno kako bi se procijenila efikasnost terapije.ž

Fibrinogen, s druge strane, utiče na zgrušavanje krvi, a visok nivo fibrinogena može povećati rizik od začepljenja krvnih sudova, što može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih problema poput srčanog udara ili moždanog udara. Čak i ako su ostali nalazi u granicama normale, visok fibrinogen može biti pokazatelj rizika.

Ovi dodatni pokazatelji su važni za pravilnu procjenu rizika od kardiovaskularnih bolesti, a njihovo praćenje može pomoći u sprječavanju ozbiljnih zdravstvenih problema.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *