ZASTRAŠUJUĆA MAPA UPOZORENJA RHMZ! U većem delu Srbije EKSTREMAN NIVO OPASNOSTI, oglasio se i MUP – Ove stvari NIKAKO NE RADITE

ZASTRAŠUJUĆA MAPA UPOZORENJA RHMZ! U većem delu Srbije EKSTREMAN NIVO OPASNOSTI, oglasio se i MUP – Ove stvari NIKAKO NE RADITE

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) danas je objavio mapu koja ukazuje na visok rizik od šumskih požara širom Srbije. Prema ovoj mapi, nijedan deo zemlje danas nije pošteđen rizika od požara, s najvećim rizikom u većini regiona, uključujući šest oblasti zemlje.

RHMZ upozorenje

Indeks opasnosti od šumskih požara klasificiran je u pet kategorija: dve zelene za nizak rizik, žuta za umeren, oker za visok, i crvena za ekstremni rizik. Za danas je prognoziran crveni indeks, što znači da postoji ekstremna opasnost od požara u šest regija Srbije, dok je opasnost visoka u Beogradu, Bačkoj i Pomoravlju, a umerena u Banatu i Sremu.

RHMZ upozorenje

RHMZ koristi kanadski metod za procenu opasnosti od šumskih požara, koji se oslanja na meteorološke faktore poput temperature vazduha, relativne vlažnosti, brzine vetra i količine padavina u prethodnih 24 sata. Veći indeks odgovara manjem sadržaju vlage u šumskom gorivu, što povećava rizik od požara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije takođe je uputilo apel građanima zbog visokih temperatura i podsetilo na zakonske zabrane vezane za paljenje otvorenog plamena, posebno u blizini šuma.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *