Evo koliko lubenice dnevno smemo da pojedemo? “Da se ne biste ugojili, ovako jedite voće” savetuje ruski endokrinolog

Evo koliko lubenice dnevno smemo da pojedemo? “Da se ne biste ugojili, ovako jedite voće” savetuje ruski endokrinolog

Zuhra Pavlova, endokrinolog iz Univerzitetske bolnice u Moskvi, upozorava da voće, poput lubenice, sadrži visok nivo fruktoze koji može doprineti masnoj degeneraciji jetre i razvoju gojaznosti, posebno ako se konzumira u velikim količinama na prazan stomak. Prema njoj, ovo može dovesti do imuniteta na hormone leptin i insulin, što dalje podstiče povećan apetit, stvarajući začarani krug gojenja.

Lubenica

Doktor Dejan Čubrilo takođe je izneo slično mišljenje o voćnim ceđenim sokovima, navodeći da konzumiranje sokova bez vlakana može izazvati nagli skok insulina, sličan reakciji kao kod testa opterećenja glukozom. Ovakvi sokovi, iako se čine zdravima, mogu doprineti blokadi topljenja potkožnih masnoća i povećanju nivoa holesterola.

sok

Sa druge strane, voće poput lubenice je bogato vitaminima poput vitamina C, koji je važan za zdravlje zuba, desni, apsorpciju gvožđa i imunološke funkcije. Takođe sadrži vitamin A, koji podržava zdravlje očiju, kostiju i imunološkog sistema.

hrana, Dijeta, Namirnice

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija voća i povrća može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Lubenica, kao niskokalorična namirnica bogata hranljivim materijama, može biti dobar izbor za užinu umesto visokokaloričnih grickalica.

Važno je napomenuti da je balansirana ishrana ključna, te da voće treba konzumirati umjereno kao deo uravnotežene ishrane kako bi se izbjegli potencijalni negativni efekti prekomjerne konzumacije fruktoze.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *