NEMA GOREG OSEĆAJA OD PARALIZE SNA: Želiš da se pomeriš, a NE MOŽEŠ! Evo kako do nje dolazi i da li utiče na zdravlje

NEMA GOREG OSEĆAJA OD PARALIZE SNA: Želiš da se pomeriš, a NE MOŽEŠ! Evo kako do nje dolazi i da li utiče na zdravlje

Ako ste se ikada probudili svjesni svoje okoline, ali niste mogli da se pomjerite i možda ste čuli glasove ili vidjeli stvari koje nisu tu, vjerovatno ste doživjeli paralizu sna.

insomnija, spavanje

Paraliza sna je stanje u kojem ste svjesni, ali vam mišići ne rade. Psihijatar dr Erik Nofzinger objašnjava da se radi o vrlo neprijatnom iskustvu, gdje osoba ne može da se pomjeri i svjesna je te nemogućnosti. Ponekad se javljaju halucinacije koje pojedinci tumače kao natprirodne pojave, poput viđenja demona.

spavanje, san, vrućina

Neuropsiholog dr Sanam Hafiz iz Njujorka smatra da se paraliza sna događa između faze budnosti i sna. Tokom REM faze sna, kada obično sanjamo, mišići su paralizovani kako bismo ostali mirni. Kod paralize sna, ta paraliza se dešava iako ste budni. Uzroci nisu potpuno jasni, ali može biti povezano s porodičnom naslijeđem ili mentalnim problemima poput anksioznosti i bipolarnog poremećaja. Ipak, rijetko je povezano s ozbiljnim psihijatrijskim bolestima.

San, Spavanje

Simptomi uključuju nemogućnost pomjeranja, poteškoće s disanjem, pritisak u grudima i halucinacije. Halucinacije mogu biti osjećaj prisutnosti nekoga u sobi, pritisak u grudima ili osjećaj kretanja i vantjelesna iskustva.

Iako je neprijatno, paraliza sna nije opasna po zdravlje. Dr Nofzinger preporučuje dobru higijenu spavanja, smanjenje unosa alkohola i kofeina, te uklanjanje elektronskih uređaja prije spavanja. Ako imate hronične probleme, potražite savjet liječnika ili terapeuta, koji mogu utvrditi postoje li stanja koja uzrokuju paralizu sna, poput narkolepsije.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *