POGLEDAJTE KAKO PRAVILNO UZGOJITI PAPRIKU: Samo ispratite ove 3 faze i imaćete najveći urod ikada ShareTweetReddit

POGLEDAJTE KAKO PRAVILNO UZGOJITI PAPRIKU: Samo ispratite ove 3 faze i imaćete najveći urod ikada ShareTweetReddit

Slijedite dugoročnu prognozu, nemojte saditi prerano ili u hladno tlo i nemojte previše pincirati ili gnojiti. Savjetuje stručnjak prof.dr.: koristite biostimulatore za smanjenje stresa i osigurajte dovoljno vode i hranjivih tvari. sc. Paraikovi, Nade

„Paprika je žena među povrćem, slična ruži među cvjetovima. „Traži lijepi jastuk, pahuljast i topao“, slikovito i prvenstveno stručno, na temelju dugogodišnjeg iskustva, kaže stručnjakinja prof. Svoje smjernice otkriva nam Nada Paraikovi, studentica osjekog Fakulteta agrobiotehnikih znanosti.

Osim toga, objašnjava da korijen povrća mora biti u prikladnom mediju. Njegovo korijenje i rizosfera moraju se brzo prilagoditi tlu u koje ulaze.”

Prema Paraikoviu, biostimulatori igraju znaajnu i znaajnu ulogu u ovoj inicijalnoj fazi prilagodbe na vanjske sredine; njihovi korisni učinci procijenjeni su u brojnim FAZOS eksperimentima. No, nezadovoljna je kako šira javnost gleda na ta sredstva jer ih, kako tvrdi, mnogi nazivaju gnojivima. Nisu ni oni.

“Biostimulatori nisu komposti!” ljutito ponavlja kao rezultat, kako kaže, pobune brojnih koji krivo tumače razlog ovih složenih, ali redovitih aranžmana s različitim fiziološki dinamičnim tvarima u svom stvaranju, koje pokreću razvoj i poboljšanje biljaka ili im pomažu u zaštiti od pritiska zbog zlokobnih prirodnih varijabli.

Opisuje i ističe tri faze korištenja: „U prvom dijelu sadnje pomažu u prilagodbi korijena na matično tlo, zatim stimuliraju nadzemni dio biljke koji treba proizvesti kvalitetan list koji pravilno će izvršiti fotosintezu, a treće u formiranju plodova i porastu šećera.” Huminske kiseline su organske tvari; u njima nema ništa umjetno! Štoviše, nije skupo”, kaže.

Kao rezultat toga, sadnice se mogu stimulirati biostimulansima prije nicanja i presađivanja. Tada se, kao što smo već rekli, tijekom premještanja koristi uređaj koji ponovno uspostavlja rizosferu, koja brzo ulazi u prljavštinu i pomaže u varijaciji korijena. Time se stvara više mladih korijena koji “hvataju” zemlju i pospješuju rast biljke.

Nakon toga, potreban vam je biostimulator s aminokiselinama, hormonima, vitaminima i drugim dodacima za promicanje zdravog, kvalitetnog razvoja lišća i pravilne fotosinteze, što zauzvrat potiče cvjetanje i plodonošenje.

“Bez obzira o kojem se povrću radi, koristi se ono koje pomaže u stvaranju dobrog omjera kiselina i šećera u samom sazrijevanju ploda kada su plodovi otprilike pedeset posto svoje veličine. Naknadno potiče ravnomjerno sazrijevanje, “ kaže učiteljica i dodaje da postoje tri vrste mlijeka: tehnološko i fiziološko

“Uzgajivači beru povrće fiziološkim putem jer plodovi ne bi mogli izdržati višednevni transport i skladištenje da su ubrani tehnološkim putem. No, ako se koriste biostimulatori, plod već “pokupi” sve potrebno šećera i kiselina kada se bere, ravnomjerno dovodeći u tehnološku zrelost, objašnjava.

Osim što ne koriste ove pripravke, ozbiljni poljoprivredni proizvođači često rade ili točnije ne rade analizu tla, što dovodi do problema nepravilne gnojidbe. Paraikovi smatra da mnogi ovu fazu proizvodnje “rade napamet”. Gnojivo odbacuju jer ga je teško vidjeti, a radije se ne raspituju. Dodaje da se pri uzgoju ajvarike susreo s problemom viška dušika i fosfora. “Traže savjet samo kad im ostanu sitni plodovi, kad je stres”, kaže iz iskustva.

“Polje može sadržavati prekomjernu količinu fosfora pet do šest godina. Ovaj element se povećava jer se kokošji gnoj često odbacuje. Osim toga, voće strada i prži se ako nema navodnjavanja ili kiše. Sunce ne smije biti omalovažen”, istaknula je na ovome praćenom još jednom greškom:

“Nekolicina proizvođača, u želji da dobiju onoliko organskih proizvoda koliko se može očekivati u danim okolnostima, biljku su pretjerano stisnuli, toliko da su je potpuno otkrili. Sjena je također potrebna. On izdaje upozorenje: “Plodovi moraju imati zaštita njegovog lišća, koja ga štiti od spaljivanja.”

Prerano presađivanje još je jedna značajna greška o kojoj govori ovaj stručnjak. U želji da što prije dođu do plodova, svi žure van. Žele profitirati od početne žetve. Štoviše, to je ozbiljna zabuna. Paprika ne može živjeti bez topline; oni to vole. Upozorava da će “i najmanji pad temperature ili, još gore, mraz u prvoj polovici svibnja uništiti sve što ste stvorili”, dodajući da jedna hladna kiša ili pad temperature od

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *